Menu

Viber u skoli

„Viber grupa „roditelji“ je u vreme mog školovanja funkcionisala tako što moj ćale ode u kafanu, gde ga čeka kumov ćale, a ubrzo dođe i moj komšija Fiza i Čeda marksista, kao i Velja i monstrum Mandić, dakle prva postava lokalne birtije. Tu oni kao nešto igraju šah, a ustvari se pokvare od vinjaka u sedmom minutu, a posle šeste ture krene napokon i tema škole, gde ova dvojica saznaju da je juče bio roditeljski, pismeni iz matematike, da kum i ja imamo po četiri tuče ove nedelje, da smo pobegli sa fizike a i odgovarala se hemija kod Kosa, gde smo se mi tradicionalno branili ćutanjem. Onda ovaj moj magistar krene kući, prolazi pored terena gde igramo fudbal, izvadi šrafciger iz prozora bele Lade Standard, prozor pada, on mi suptilno saopštava „Bio sam na roditeljskom i jebaću ti sve po spisku kad dođeš kući, polomiću ti zglobove koje nisi ni znao da imaš „. To čuje pola kraja, tako da je pola, tadašnje Viber, grupe već informisano da se nešto dešava. Kući ne idem dok ne ogladnim i kontam da je zaspao, ali kurca brate, dolazim u toplo porodično gnezdo, ovaj me dočekuje na forhend lopatom, nateruje me u ćošak dvorišta, da ne bežim, ali ja već u ozbiljnoj kondiciji, imam spremnu taktiku, preskačem zid kod baba Zore, on urla preko zida – ceo asortiman psovki i obećanja šta će mi razmontirati kad me uhvati.
To sve čuju, gledaju i pomno prate dve babe i tri alfa keve iz kraja, koje su na uglu naše ulice sedele na klupi 24/7 bez obzira na vremenske uslove i godišnje doba i raspolagale svim mogućim informacijama vezano za naše živote. Ubeđen sam da je po uzoru na njih napravljen današnji Google. Naravno one se tog momenta razilaze, da bi sistemom od kuće do kuće ili fiksnim telefonom, obavestile ostale roditelje da moj ćale opet „obnavlja gradivo“ lopatom i da se u školi nešto dešava, pa da ovi provere sa svojom decom šta je u pitanju.
Ja se na terenu opet nalazim sa kumom, koji takođe ima tragove kočenja po telu, doduše od letve, ali pedagogiji se u zube ne gleda.
A, danas dvaespet keva na onlajn roditeljskom preko vibera, sasluša izvinjavanje profesora, nastavnika ili učiteljice, zbog toga što ni oni sami ne znaju šta će kvarcovani ministar sledeće da osmisli, koji je plan i šta dalje.
Svi napišu „OK“ ili „SLAŽEM SE“, poneki roditelji koji ne znaju baš najbolje da koriste viber, ubace slike sa letovanja, recept za kolače ili se uključe uživo, pa čujemo i šta treba i šta ne treba i ko je jeb’o a ko je treb’o.
E sad, neko će reći da je ranije bilo bolje, ali ja ne! Još uvek me sve boli od starog sistema školovanja.“
Nebojša od Zrenjanjina

www.smehomdosuza.com

Categories:   Razno

Comments