Menu

DANAS JE SVETI NIKOLA Svetac koga Srbi izuzetno poštuju – pola slavi, a pola ide na slavu

Sveti Nikola ili Nikoljdan, najzastupljenija slava u Srbiji, slavi se 19. decembra, na dan kada je ovaj svetitelj umro 345. godine ove ere. Kažu da pola Srbije slavi Svetog Nikolu, a druga polovina ide u goste.
Slava Sveti Nikola je strogo posna slava jer pada u vreme Božićnog posta i nikako je ne treba pripremati i dočekivati goste sa mrsnom trpezom. Slavski kolač, žito i vino su obavezni. Na dan slave, domaćin kuće ujutru treba da ponese slavski kolač, žito, vino i sveću u crkvu i prisustvuje jutarnjoj liturgiji, nakon koje sveštenik seče slavski kolač. Potom se porodica i gosti u porodičnom domu domaćina slave okupljaju za slavskom trpezom. Od izuzetnog je značaja da članovi porodice budu prisutni, a naglašava se i da nipošto ne treba vratiti nikoga ko toga dana dođe u kuću domaćina.


Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije. Bio je jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili.

Upokojio se 19. decembra 345. godine (odnosno 6. decembra po gregorijanskom kalendaru). Prvobitno je sahranjen u Sabornoj crkvi Mirlikijske mitropolije. Međutim, njegove mošti prenete su u Italiju, u manastir Svetog Jovana Preteče u Bariju, krajem XI veka, tačnije 1096. godine, nakon što su Turci zauzeli Likiju, te je postojao osnovan strah kako bi mošti svetitelja mogle biti oskrnavljene od strane turskih ovajača. Tri godine kasnije, u Bariju je sagrađena i veličanstvena crkva posvećena ovom svetitelju.

Pravoslavna crkva, pored 19. decembra, kao spomen na dan njegove smrti proslavlja i 22. maj, pod nazivom Mladi (ili Letnji) Sveti Nikolaj Čudotvorac Mirlikijski, u znak sećanja prenosa moštiju Svetog Nikole u Bari.

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom moreplovaca, putnika, siromašnih, dece, učenih ljudi i trgovaca.

Postoje i verovanja da na Nikoljdan nerotkinje traba de se mole Svetom Nikoli, a ponegde je i zabranjeno obavljanje takozvanih ženskih ručnih radova.

Categories:   Vesti

Comments