Menu

Silvana Armenulic

Poznata pevačica je rođena kao Zilha Barjaktarević, 18. maja 1939. godine, u mestu Doboj u Bosni i Hercegovini, kao jedno od desetoro dece poznatog poslestičara Mehmeda Barjaktarevića.

Sa svojih šesnaest godina, Silvana se preselila u Sarajevo kod svoje tetke, a kako bi gradila svoju muzičku karijeru, te je i promenila svoje ime Zilha u Silvana (po tada vrlo poznatoj italijanskoj glumici Silvani Mangano, koju je pevačica posebno volela).

  1. godine, Silvana se udala za tada poznatog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je ubrzo dobila ćerku jedinicu Gordanu, koja je ostala bez majke kada je imala svega 12 godina (te 1976. godine, kada je pevačica poginula po povratku sa svog koncerta u Aleksandrovcu).

Muzička karijera Silvane Armenulić 

Svoju karijeru pevačice, Silvana je započela u Sarajevu, kada je pevala sevdalinke, i kada se za nju pročulo, za tadašnji PGP RTB je snimila veliki broj ovih pesama u svojoj interpretaciji.

Manje je poznato da je nakon što je upisala osnovnu školu, 1947. godine, tada još uvek Zilha, počela da svira mandolinu, te shvatila da je pevanje njena velika ljubav i da želi da postane i zvezda.

Iako je pevala na brojnim priredbama i školskim festivalima, Silvana je prvi uspeh postigla kada je na festivalu „Ilidža“ u Sarajevu, sa svojih 16 godina, bila prepoznata kao veliki talenat od tada velikog muzičkog imena – harmonikaša Ismeta Alajbegovića Šerba, koji ju je uz prethodno dati pristanak njenih roditelja, kao maloletnu pevačicu uzeo u svoj orkestar.

Silvana je praktično profesionalno pošla u estradne vode, pevajući u kafani „Topola“ na Ilidži, ali je ubrzo promenila orkestar i počela da peva u beogradskom hotelu „Bristol“, sa orkestrom Jovice Marinovića, a gde je muški pevač i bubnjar orkestra bio i jedan od najvećih pevača svih vremena Predrag Cune Gojković.

  1. godine, Silvanu je pronašao harmonikaš Aca Stepić, koji ju je još šest godina ranije zapazio na jednom nastupu, te je ona počela da nastupa u beogradskom hotelu „Grand“, u kome je tada i upoznala i svog budućeg supruga Radmila Armenulića.

Svoju prvu ploču, Silvana Armenulić je izdala za „Diskos“ 1964. godine, te su sve njene naredne ploče bile „zlatnog“ tiraža, a svi njeni koncerti unapred rasprodati.

Albumi i singlovi, te i duetske numere kojeje snimila Silvana Armenulić, od 1964. godine sve do 1976. godine su – „Da sam ptica“; „Golube poleti“; „Šta će mi život“; „Ludujem za tobom“; „Ne sjećaj se više mene“; „Srce gori, jer te voli“, „Otišo si bez pozdrava“, i mnoge druge pesme.

Najpoznatije pesme koje su proslavile ovu pevačicu su – „ Ciganine, ti što sviraš“; „ Rane moje“; „Šta će mi život“ „Srce gori jer te voli“; „Ludujem za tobom“; „ Nad izvorom vrba se nadnijela“; „Dušo moja“; „Sama sam“.

Silvanin veliki prijatelj bio je pevač Toma Zdravković, koji je jedne večeri za kafanskim stolom napisao pesmu „Šta će mi život“, koju je namenio sebi, ali ju je na Silvanino insistiranje dao njoj da je otpeva i snimi.

Pomenuta pesma, postala je hit u TV seriji „Ljubav na seoski način“, gde je Silvana imala ulogu pevačice.

Duetske numere, Silvana Armenulić je otpevala sa brojnim kolegama, a među najpoznatijima su:

„Gde si da si, moj golube“ i „Kad u jesen lišće žuti“ – sa Predragom Cunetom Gojkovićem;

“Život teče“ i „Sve bilo je muzika“ – sa Arsenom Dedićem;

„Ima dana“; „A što ti je, mila kćeri „ i „Jelek raskopčan“ – sa Aleksandrom Trandafilovićem;

„Krčmarice, daj mi vina“; „Kada smo se sreli prvi put“; „Katerina“; „Dođi, neznanko draga“ – sa Slavkom Perovićem.

Silvana je glumila i nekoliko filmova i TV serija – „Saniteks“; „Koncert za komšije“; „Građani sela Luga“; „Lov na jelene“; „Ljubav na seoski način“ i „Milorade, kam bek“.

U toku svoje karijere, Silvana Armenulić je snimila i brojne obrade sevdalinki i izvornih srpskih narodnih pesama („Bol, bolije mlado momče“; „Devojka je pod đulom zaspala“; „Mene moja zaklinjala majka“; „Pusti me majko“; „Moj dilbere“; „Zvijezda tjera mjeseca“; „Rumena mi ruža procvala“; „A što ćemo ljubav kriti“, i mnoge druge pesme), kao i jedan mini-album sa poznatim starim grčkim pesmama.

Privatni život Silvane Armenulić 

Kao jedno od ukupno desetoro dece, Silvana je u detinjstvu živela u siromaštvu, te je obolela od difterije od koje se jedva izlečila, ali je zato njen mlađi brat Hajrudin, sa samo petnaest godina preminuo kada ga je nesrećnim okolnostima ujeo besan pas.

Od ranog detinjstva, Silvana je maštala da ode od kuće, te da postane pevačica, i da tako pobegne od siromaštva i bede, te je kada je napunila 16 godina, otišla kod svoje tetke u Sarajevo.

Nakon što je, kako je ranije i navedeno, Silvana otpočela svoju uspešnu karijeru, na nastupu u hotelu „Grand“, upoznala je tenisera Radmila Armenulića, za koga se i udala 26. oktobra 1961. godine, da bi 1964. godine, oni postali ponosni roditelji devojčice Gordane.

Nadahnuta ulogom majke, Silvana je počela da sve više radi i nastupa, te je u tom periodu izdala i svoj album prvenac, i narednih godina snimila neke od svojih najvećih hitova u karijeri.

Međutim, Silvana je u velikom broju svojih intervjua, naglašavala kako ima strah od budućnosti, te da se boji od života i da se često pesimistički postavlja prema onome što sledi u njenoj daljoj karijeri.

  1. godine, u oktobru mesecu, Silvana Armenulić je doživela saobraćajnu nezgodu, u kojoj je za malo izgubila život, te je taj tragičan događaj i detaljno opisala, u tadašnjem intervjuu za TV Novosti.

Posle pomenutog događaja, Silvana se po rečima njenih prijatelja dosta promenila, i postala je tiha i nepristupačna, te je počela da se zanima za magiju, astrologiju, pa i da veruje u proricanje sudbine, te se 1976. godine nakon jednog svog nastupa u Bugarskoj, susrela i sa vrlo čuvenom proročicom Vangom.

Kako je nakon tragedije poznate pevačice, pisala TV Revija, slepa proročica je Silvani rekla da „ne može sa njom da razgovara“ i da „ide pa da dođe za tri meseca“, pa kada je pevačica pošla da ode, Vanga je samo prozborila: „Ne, u stvari nećeš moći da dođeš“.

Silvana je poginula 10. oktobra 1976. godine, u mestu Kolari kod Smedereva, kada se vraćala sa svog nastupa u Aleksandrovcu, a auto je vozio Rade Jašarević, dok je sa njima bila i Silvanina rođena sestra, takođe pevačica Merima odnosno Mirjana Barjaktarević.

Tada je sahrani Silvane Armenulić, u Beogradu, prisustvovalo oko 30 hiljada ljudi, dok sa TV RTB, tadašnje nacionalne televizije niko nije došao da oda počast jednoj od velikih zvezda koja ih je proslavila, te su u jednoj od svojih emisija, sramno objavili vest da je poginuo veliki čovek i violinista Rade Jašarević, dok o Silvani i njenoj sestri Mirjani, uopšte nije bilo reči.

Silvanin suprug je na njen grob postavio dva bela goluba, te on i njegova ćerka Gordana, odlaze da posete Silvanin grob, obično onda kada nema drugih posetilaca, kako bi u miru mogli da se prisete njene lepote, harizme, dobrote i ljubavi koju im je pružala.

Ime i Prezime: Silvana Armenulić (rođena Zilha Barjaktarević)

Nadimak: jugoslovenska Merilin Monro

Datum i mesto rođenja: 18. maj 1939. godine, Doboj, Bosna i Hercegovina

Datum i mesto smrti: 10. oktobar 1976. godine, Kolari kod Smedereva, Srbija

Zanimanje: jugoslovenska narodna i folk pevačica.

Silvana Armemulic. www.smehomdosuza.com

Categories:   Vesti

Comments